Blogger, blog yazmaya başlamak için harika bir platform olsa da, zamanla birçok kullanıcı daha fazla esneklik ve özelleştirme imkanı sunan WordPress'e geçmek ister. Eğer özel bir alan adına sahip bir Blogger bloğunuz varsa ve bunu WordPress'e taşımak istiyorsanız, bu rehber tam size göre. İşte adım adım taşıma süreci:
## 1. Yeni Bir WordPress Hosting Hesabı Oluşturun
İlk adım, bir WordPress hosting hesabı oluşturmaktır. WordPress.org'u kullanarak kendi hostinginizi seçebilir ve WordPress'i kurabilirsiniz. Popüler hosting sağlayıcıları arasında SiteGround, Bluehost ve HostGator bulunur. Hosting hesabınızı oluşturduktan sonra, WordPress'i kurun ve yönetim paneline erişin.
## 2. Alan Adınızı Yeni Hosting Hesabınıza Yönlendirin
Özel alan adınızı yeni WordPress hosting hesabınıza yönlendirmeniz gerekiyor. Bunun için:
Blogger'daki içeriğinizi WordPress'e aktarmak için aşağıdaki adımları izleyin:
1. Blogger'dan İçeriği Dışa Aktarın:
- Blogger paneline giriş yapın.
- "Ayarlar" sekmesine gidin.
- "Diğer" bölümünde "İçeriği dışa aktar" seçeneğini bulun ve tıklayın.
- XML dosyasını bilgisayarınıza indirin.
2. WordPress'e İçeriği İçe Aktarın:
- WordPress yönetim paneline giriş yapın.
- "Araçlar" > "İçe Aktar" seçeneğine gidin.
- "Blogger" seçeneğini bulun ve "Şimdi Kur" butonuna tıklayarak içe aktarma aracını kurun.
- Kurulum tamamlandıktan sonra, "İçe Aktar" butonuna tıklayın ve daha önce indirdiğiniz XML dosyasını yükleyin.
4. Blogger'daki Yönlendirmeleri Ayarlayın
Blogger'dan WordPress'e geçiş yaparken, eski bağlantıların yeni siteye doğru şekilde yönlendirilmesi önemlidir. Bunun için:
1. Blogger'da Yönlendirme Eklentisi Kullanın:
- "Tema" sekmesine gidin ve "HTML'yi Düzenle" seçeneğini seçin.
- Aşağıdaki kodu
-
2. WordPress'te Yönlendirmeleri Kontrol Edin:
- WordPress'te "Ayarlar" > "Kalıcı Bağlantılar" bölümüne gidin ve bağlantı yapınızı Blogger'daki yapıya uygun şekilde ayarlayın.
5. Tasarım ve Eklentileri Özelleştirin
WordPress'e geçtikten sonra, sitenizin tasarımını ve işlevselliğini özelleştirebilirsiniz:
1. Tema Seçin: WordPress'te binlerce ücretsiz ve premium tema bulunur. İhtiyaçlarınıza uygun bir tema seçin ve kurun.
2. Eklentileri Yükleyin: SEO, güvenlik, performans ve diğer ihtiyaçlarınız için gerekli eklentileri yükleyin. Örneğin, Yoast SEO, WP Super Cache ve Wordfence gibi eklentiler popüler seçeneklerdir.
6. Siteyi Test Edin ve Yayına Alın
Tüm adımları tamamladıktan sonra, sitenizi test edin:
Eski Blogger hesabınızı hemen kapatmayın. Bir süre boyunca bu hesabı açık tutarak, yönlendirmelerin doğru çalıştığından emin olun. Ayrıca, eski takipçilerinizin yeni sitenize yönlendirilmesini sağlayabilirsiniz.
Bu adımları takip ederek, özel alan adına sahip Blogger bloğunuzu başarılı bir şekilde WordPress'e taşıyabilirsiniz. WordPress'in sunduğu geniş özelleştirme seçenekleri ve esneklik sayesinde, blogunuzu daha profesyonel bir seviyeye taşıyabilirsiniz. İyi bloglamalar!
## 1. Yeni Bir WordPress Hosting Hesabı Oluşturun
İlk adım, bir WordPress hosting hesabı oluşturmaktır. WordPress.org'u kullanarak kendi hostinginizi seçebilir ve WordPress'i kurabilirsiniz. Popüler hosting sağlayıcıları arasında SiteGround, Bluehost ve HostGator bulunur. Hosting hesabınızı oluşturduktan sonra, WordPress'i kurun ve yönetim paneline erişin.
## 2. Alan Adınızı Yeni Hosting Hesabınıza Yönlendirin
Özel alan adınızı yeni WordPress hosting hesabınıza yönlendirmeniz gerekiyor. Bunun için:
- Alan Adı Yönetim Paneline Giriş Yapın: Alan adınızı satın aldığınız şirketin (örneğin, GoDaddy, Namecheap) yönetim paneline giriş yapın.
- DNS Ayarlarını Güncelleyin: DNS ayarlarınızı, yeni hosting hesabınızın nameserver'larına yönlendirin. Bu bilgiyi hosting sağlayıcınızdan alabilirsiniz.
- Değişikliklerin Geçerli Olmasını Bekleyin: DNS değişikliklerinin geçerli olması 24-48 saat sürebilir.
Blogger'daki içeriğinizi WordPress'e aktarmak için aşağıdaki adımları izleyin:
1. Blogger'dan İçeriği Dışa Aktarın:
- "Ayarlar" sekmesine gidin.
- "Diğer" bölümünde "İçeriği dışa aktar" seçeneğini bulun ve tıklayın.
- XML dosyasını bilgisayarınıza indirin.
2. WordPress'e İçeriği İçe Aktarın:
- WordPress yönetim paneline giriş yapın.
- "Araçlar" > "İçe Aktar" seçeneğine gidin.
- "Blogger" seçeneğini bulun ve "Şimdi Kur" butonuna tıklayarak içe aktarma aracını kurun.
- Kurulum tamamlandıktan sonra, "İçe Aktar" butonuna tıklayın ve daha önce indirdiğiniz XML dosyasını yükleyin.
4. Blogger'daki Yönlendirmeleri Ayarlayın
Blogger'dan WordPress'e geçiş yaparken, eski bağlantıların yeni siteye doğru şekilde yönlendirilmesi önemlidir. Bunun için:
1. Blogger'da Yönlendirme Eklentisi Kullanın:
- "Tema" sekmesine gidin ve "HTML'yi Düzenle" seçeneğini seçin.
- Aşağıdaki kodu
<head>
etiketinin hemen altına ekleyin:html
<script type="text/javascript">
var blog = document.location.hostname;
var post = document.location.pathname;
window.location.href = "https://www.yenialanadiniz.com" + post;
</script>
-
https://www.yenialanadiniz.com
kısmını kendi WordPress sitenizin URL'si ile değiştirin.2. WordPress'te Yönlendirmeleri Kontrol Edin:
- WordPress'te "Ayarlar" > "Kalıcı Bağlantılar" bölümüne gidin ve bağlantı yapınızı Blogger'daki yapıya uygun şekilde ayarlayın.
5. Tasarım ve Eklentileri Özelleştirin
WordPress'e geçtikten sonra, sitenizin tasarımını ve işlevselliğini özelleştirebilirsiniz:
1. Tema Seçin: WordPress'te binlerce ücretsiz ve premium tema bulunur. İhtiyaçlarınıza uygun bir tema seçin ve kurun.
2. Eklentileri Yükleyin: SEO, güvenlik, performans ve diğer ihtiyaçlarınız için gerekli eklentileri yükleyin. Örneğin, Yoast SEO, WP Super Cache ve Wordfence gibi eklentiler popüler seçeneklerdir.
6. Siteyi Test Edin ve Yayına Alın
Tüm adımları tamamladıktan sonra, sitenizi test edin:
- Bağlantıları Kontrol Edin: Eski Blogger bağlantılarının doğru şekilde yönlendirildiğinden emin olun.
- İçeriği Gözden Geçirin: Tüm içeriğin doğru şekilde aktarıldığını ve görüntülendiğini kontrol edin.
- Site Hızını ve Performansını Test Edin: Google PageSpeed Insights gibi araçlarla site hızınızı test edin ve gerekli optimizasyonları yapın.
Eski Blogger hesabınızı hemen kapatmayın. Bir süre boyunca bu hesabı açık tutarak, yönlendirmelerin doğru çalıştığından emin olun. Ayrıca, eski takipçilerinizin yeni sitenize yönlendirilmesini sağlayabilirsiniz.
Bu adımları takip ederek, özel alan adına sahip Blogger bloğunuzu başarılı bir şekilde WordPress'e taşıyabilirsiniz. WordPress'in sunduğu geniş özelleştirme seçenekleri ve esneklik sayesinde, blogunuzu daha profesyonel bir seviyeye taşıyabilirsiniz. İyi bloglamalar!